Menu
LESS
MORE

NEW CROSS ROAD

THE HQ

GARNHAM STREET

MILTON COMMON

HOLME

WESTON HALL

BYRON STREET

BEECH HILL

ST. OLAVS

MAY GURNEY

BYRON STREET

Understanding the genius loci of the site has given rise to a 67 unit scheme centred around a communal courtyard space to take full advantage of the benefits of living together.

Tower Hamlets, London.

Sited within the Langdon Park conservation area, Byron Street provides 67 residential units which are centred around a communal courtyard with multiple terraces integrated into the roofscape. Many of the key design features reference the local context from materiality to massing. This helps ground the scheme which nestles between a number of lower rise listed buildings.

A mix of unit sizes and tenures are split across the site, with a series of 2 storey mews style duplexes at ground floor providing affordable ‘true’ family homes. These units also mimic the terrace housing located along the adjacent St. Leonards Rd, further embedding the scheme into its local context. This also helps break the scheme down into different blocks with varying heights reflecting the diverse character of the architectural language in the surrounding area.

Throughout the design process the design has placed heritage and its response to 'local distinctiveness' at its forefront. The scheme aims to enhance the local context by positively responding to local distinctiveness through layout, orientation, street hierarchy and proportion. By focusing on each of the surrounding streets, the design considers what would be appropriate in; height, scale, massing and design relative to the appearance and character of that specific part of the conservation area.

(01)  COMMUNAL COURTYARD
(02)  DECK ACCESS
(03)  COMMUNAL TERRACE
(04)  CAR PARKING

The heritage assets which sit in close proximity to the site have enabled a clear strategy for this project. The proposed massing along St Leonards Rd and Bright Street respond to the locally listed terraces and contemporary sixth form building, continuing the street frontage whilst creating a large secluded communal courtyard at the heart of the site.  The scheme sets back along Byron St – widening the existing footpath whilst simultaneously providing space for servicing/parking and respecting existing trees.

The heritage assets which sit in close proximity to the site have enabled a clear strategy for this project. The proposed massing along St Leonards Rd and Bright Street respond to the locally listed terraces and contemporary sixth form building, continuing the street frontage whilst creating a large secluded communal courtyard at the heart of the site.  The scheme sets back along Byron St – widening the existing footpath whilst simultaneously providing space for servicing/parking and respecting existing trees.

Design Cues – Taking key design moves from the surrounding context grounds the scheme into the local area giving a seamless integration of the new development. Many of the key design features reference the local context from materiality to massing. This helps ground the scheme which nestles between a number of lower rise listed buildings.

Communal Amenities – Extensive areas are dedicated as communal amenities including the central courtyard for units to overlook and residents to enjoy. Multiple roof terraces, located at opposite ends of the scheme, are also offered as a quieter and more secluded environment.

Sustainability – A number of multi- facetted strategies has been developed including PV’S, ASHP’s, fabric first building envelope, triple glazing, low carbon concrete and locally sourced materials. Utilising green roofs allows the scheme to maximise water retention and improve upon the existing condition on the site which consisted of a derelict warehouse surrounded by hard scaping with minimal water retention. The scheme also utilises an MMC strategy, the principles of which have been integrated into the design at planning.

Project Info

STATUS
PLANNING SUBMITTED, 2021
TYPE
RESIDENTIAL
LOCATION
BOROUGH
TOWER HAMLETS
CLIENT
CONTRACT VALUE
£11M
AREA
5600m²

The Team