Menu
LESS
MORE

THE HQ

GARNHAM STREET

MILTON COMMON

NEW CROSS ROAD

THE COWSHED

BRUNEL WORKS

HOLME

VICARAGE

BYRON STREET

WESTON HALL

BEECH HILL

ST. OLAVS

MAY GURNEY

LAMBETH ROAD

5 storey accommodation located in an historically significant area of Lambeth, nearby the imperial war museum and adjoining a Grade II listed terrace.

Lambeth, London.

The proposed terraces aim to stitch together the language of the existing pre-war listed buildings with that of the post-war. Taking the place of buildings that would have matched the historic terraces to the east, both follow key datums defined by the historic facade; roof, parapet and window heads align. Window widths also largely follow the proportions of the historic facade but as the west terrace meets the post-war building, some window proportions begin to echo that of the west building, creating visual intrigue as well as stitching the two together.

A key difference between the two sides is the use of arched door fanlights versus rectilinear door fanlights. With an arched surround, the proposed east terrace takes references from the historic east facade. The proposed west terrace entrance takes its references from both sides, further stitching the pre and post war facades together, culminating in an holistic streetscape response.

Location and access from Lambeth Road
Views across to Imperial War Museum

The contrast between the existing neighbouring properties initially presented as a challenge; the site adjoins with pre-war Grade II listed terraces on the east and post-war terraces from the 1980s. However, threading these two together sides, respecting the statutory listing and the terraced street typology, whilst designing a contemporary response, turned into a unique opportunity to develop an exciting concept of stitching the two sides together.

The contrast between the existing neighbouring properties initially presented as a challenge; the site adjoins with pre-war Grade II listed terraces on the east and post-war terraces from the 1980s. However, threading these two together sides, respecting the statutory listing and the terraced street typology, whilst designing a contemporary response, turned into a unique opportunity to develop an exciting concept of stitching the two sides together.

Project Info

STATUS
PRE-APPLICATION, 2023
TYPE
RESIDENTIAL
LOCATION
AREA
142sqm

TEAM