Menu
LESS
MORE

THE HQ

GARNHAM STREET

MILTON COMMON

NEW CROSS ROAD

THE COWSHED

BRUNEL WORKS

HOLME

VICARAGE

BYRON STREET

WESTON HALL

BEECH HILL

ST. OLAVS

MAY GURNEY

LYNTON GRANGE

Redevelopment of a back-land brownfield site providing 5 family houses. The scheme is arranged in a run of terraces and a separate detached dwelling, providing a central shared amenity space in the heart of this new community.

Fortis Green, London.

Redevelopment of a back-land brownfield site in Haringey providing five dual-aspect units arranged within a mews development comprising four terraced and one detached home. The site is set back from Fortis Green and is situated within a secluded and quiet setting towards the rear of the four-storey apartment building at Lynton Grange. Being a mews development, there was potential to create a pleasant shared space for residents to enjoy, as well as a green surfaced public communal amenity space at the heart of the scheme.

The pitched typology along the terraced houses responds to the context by breaking down the mass in a similar manner to the historic context. The articulated façade provides opportunities for defensible space in front of each unit but also directs views to minimise overlooking. This not only breaks down the mass but provides the impression of individual homes that form part of a terrace.

CONSTRAINTS
Heritage – as the site sits within a Conservation Area, the scheme will need to sensitively and seamlessly stitch into the surrounding context.

The western boundary along Albion Cottage site requires screening and setbacks so not as to negatively impact on the setting of the listed property and gardens.

Impact on daylight, overlooking and outlook to the four-storey apartment building at Lynton Grange needs to be considered. Screening, obscure glazing and the treatment of the flank wall will be required along the southern boundary.

Arboriculture – Respecting adjacent trees – both within or adjacent to the development site – both in terms of their crowns and roots.

The massing of the detached unit has been informed by the large tree situated to the rear of the site, creating an articulated massing that celebrates the tree. This curve has been reflected on the front to of the dwelling which defines the arrival into the site.

The area is a notable and well-preserved example of an Edwardian suburb of considerable consistency and quality with a common use of red brick and red clay tiles. It was therefore important for the proposal to maintain a high quality of architecture and character of the conservation area.

MASSING BUILD-UP
As referred to earlier within this document, the design, layout and massing of the building envelope has been sculpted over the course of the design dialogue with Haringey Council to develop a scheme which sits comfortably within its context.

A key move has been to split the run of terrace units into two blocks, breaking down the scale of the development. The varying roof pitches and forms also provide further visual relief.

The space created by the break in the terrace run and the stand alone dwelling has multiple functions. As a greened space, it offers the opportunity for communal amenity, communal bin store and a vehicular turning circle. Primarily, it provides clear views of the trees vegetation through the gap, creating a sense of space between the buildings.

Project Info

STATUS
PLANNING SUBMITTED, 2022
TYPE
RESIDENTIAL
LOCATION
BOROUGH
HARINGEY
CLIENT
AREA
425m²

The Team