Menu
LESS
MORE

PORTAL WAY

GARNHAM STREET

BRUNEL WORKS

THE HQ

NEW CROSS ROAD

FOREST ROAD

THE PAPER MARKET

ST. OLAVS

HOLME

39 ST JAMES’S STREET

MAY GURNEY

SIDCUP

An in-fill site aimed to stitch into the existing street with one new detached house that respects the historic context.

Sidcup, London.

An in-fill site aimed to stitch into the existing street with one new detached house that respects the historic context. Its design, proportions and siting are respectful of the character and integrity of the surrounding properties on Durham Road. The surrounding buildings have been studied to provide architectural cues for the proposed design to ensure it enhances the local character. Demolition of the existing detached garage structure and sub-division of the existing plot to create an additional, detached, four-bedroom dwelling.

The design intent was to create a high quality contemporary interpretation of the Edwardian villas along Durham Road. The proposal references and interprets the design through respecting the established eaves height and ridge height, the floor to ceiling ratio, and the pattern of fenestration. The roof respects the established form of dwellings on Durham Road with a traditional roof with a gable on the flank elevation.

Along Durham Road the majority of existing dwellings benefit from: generously proportioned fenestration; articulated double storey bay windows; and period features that add richness to the overall scale and massing. The overall massing strategy has been carefully considered to address multiple site constraints while positively responding to the streetscape and existing vernacular.

The existing entrance serving no. 14 Durham Road remains unaltered. Also retained is the side passage, which provides dedicated access to the rear amenity space serving both no.14, as is the existing condition, but also access to the new dwelling. Cycle parking has been provided within a dedicated store in the rear garden with access from either the shared side access or from the rear patio doors. Private amenity space is accommodated in an attractive landscaped rear garden that retains the existing trees at the garden boundary.

The existing entrance serving no. 14 Durham Road remains unaltered. Also retained is the side passage, which provides dedicated access to the rear amenity space serving both no.14, as is the existing condition, but also access to the new dwelling. Cycle parking has been provided within a dedicated store in the rear garden with access from either the shared side access or from the rear patio doors. Private amenity space is accommodated in an attractive landscaped rear garden that retains the existing trees at the garden boundary.

Project Info

STATUS
PLANNING APPROVED, 2023
TYPE
PRIVATE HOUSE
LOCATION
AREA
150m²

THE TEAM