Menu
LESS
MORE

NEW CROSS ROAD

THE HQ

GARNHAM STREET

MILTON COMMON

HOLME

WESTON HALL

BYRON STREET

BEECH HILL

ST. OLAVS

MAY GURNEY

THE COWSHED

The Cowshed was an approved Part Q Permitted Development for the conversion of an agricultural barn into a residential dwelling.

Ingbirchworth , Yorkshire.

Part Q Permitted Development never looked so good.

Breeze blocks are cut horizontally to elongate the proportion at ground level emphasising  solidity, the first floor echoes the simple agricultural aesthetic, simple sinusoidal steel cladding with minimal trims and deep window reveals to emphasise the framed views out to the landscape.

The key concept for the scheme was to focus the plan on Scout Dike Reservoir to the south of the site. The internal cranked axis is amplified by the timber Dinesen flooring strip which runs unapologetically through the heart of the plan, emphasising the shift and focussing the eye out to the landscape beyond.

 

 

The early concept sketches opposite highlight the cranking of the ground floor plan to open up the views to the south. Open plan living with the possibility of splitting the house into a rental flat maximises future flexibility.  Utilising existing structure, ground source heat pumps and fabric first construction offer a highly sustainable building, not only fit for cows, but humans too.

Project Info

STATUS
COMPLETED, 2021
TYPE
RESIDENTIAL
LOCATION
COUNTY
YORKSHIRE
CLIENT
PRIVATE
AREA
260m²

The Team

The Client
Private
Contactor
KG Building Solutions
Structural Engineer
Price & Myers
M&E Consultant
As Built Energy Surveys Ltd.
Approved Inspector
ACT Surveyors